PROMOCJA KSIĄŻKI KULINARNEJ -18 listopada 2014 r

ksiazk kulinarna„Smaki polskie i opolskie” to ciąg dalszy (drugi tom) książki kucharskiej pt. „Opolszczyzna w wielu smakach”. Aby wyjść naprzeciw szerokiemu zainteresowaniu wywołanemu tą publikacją, redaktor ks. dr hab. Andrzej Hanich, profesor Instytutu Śląskiego w Opolu i proboszcz w Prószkowie k. Opola, zdecydował się przygotować i wydać następną książkę kucharską, złożoną z receptur zebranych od praktyków gotowania tym razem nie tylko z samej Opolszczyzny, ale i z innych regionów naszego kraju, a nawet od Polaków rozproszonych po świecie.
Z zebranych kilku tysięcy receptur starannie wyselekcjonowano te najlepsze. W efekcie pracy powstało niniejsze kompendium wiedzy kulinarnej liczące 2500 przepisów, które pogrupowano w 30 rozdziałach. Znalazły się tu receptury na potrawy proste, wyszukane i wykwintne, receptury tradycyjne, bazujące na zdrowej, ekologicznej żywności, jak i przepisy nowsze, z użyciem składników przetworzonych, które tworzą obecny repertuar kulinarny naszych domów.
 
Prezentowana w książce kolekcja przepisów jest ewidentnym dowodem na to, że obecnie nigdzie w Polsce  nie ma regionalnie czysto jednorodnej tradycji kulinarnej. Elementy różnych tradycji są ze sobą w większości naszych domów tak głęboko przemieszane i zespolone, że tworzą nową, niezwykle ciekawą jakość sztuki kulinarnej. Dowodem na to ubogacenie może być choćby fakt, iż wiele znakomitych przepisów na potrawy typowo śląskie na Opolszczyźnie uzyskano od osób nieśląskiego pochodzenia i odwrotnie – wiele świetnych przepisów na potrawy typowo kresowe czy centralnopolskie uzyskano od Ślązaków. Nie są to w wielu przypadkach oryginalne przepisy odautorskie (sporo z nich pochodzi bez wątpienia z różnych przewodników kulinarnych), ale wszystkie zostały wypróbowane w praktyce domowej i przekazane przez konkretne osoby – figurujące w niniejszym zbiorze jako polecający.
Książka kucharska pt. „Smaki polskie i opolskie”, wydana w formacie A4, licząca ok. 800 stronic, szyta i w twardej gustownej oprawie, zawierająca aż 2500 (!) przepisów na przysmaki kuchni domowej, wypróbowanych i polecanych przez konkretnych mieszkańców Opolszczyzny i innych regionów, może być interesującą wizytówką kulinarną tak Opolszczyzny, jak i naszego kraju, bo eksponuje prawdziwe skarby naszego dziedzictwa kulinarnego.
 
 
ZAPRASZAMY NA PROMOCJĘ KSIĄŻKI 18 LISTOPADA o godz. 17:30
 
Podczas spotkania będzie można dokonać zakupu publikacji w cenie 65 zł.
 
 

Dla niedowidzących

Wersja dla niedowidzących

BIP

Deklaracja dostępności

Wirtualny spacer

 
 

Informacje


adres  ul. Zamkowa 10, 46-200 Kluczbork

tel.  (77) 418 27 07

email  muzeum@kluczbork.pl

ie www.muzeum.kluczbork.pl

  Facebook: Dołącz do nas!

  Znajdź nas na Instagramie

Bilet normalny: 6,00 zł

Bilet ulgowy: 3,00 zł

W niedziele wstęp bezpłatny

Na ekspozycje plenerowe wstęp bezpłatny.

 

Oprowadzanie: soboty, niedziele i święta: 50,00 zł od grupy.

 

MUZEUM CZYNNE 

wtorek piątek: 10:00 –16:00*

niedziela: 10:00 – 14:00*

 

* UWAGA! Wstęp na ekspozycje najpóźniej 30 min przed zamknięciem Muzeum.

Dla grup zorganizowanych jest możliwość ustalenia innego terminu zwiedzania (uzgodnionego min. z dwutygodniowym wyprzedzeniem).